+34 963 980 700 gamaser@gamaser.es

Guardianes de l'aigua

Tretze dones monitoren més d’un milió de paràmetres i poden preveure un brot de Covid entre deu i quinze dies abans que ocórrega.

Aquest sistema per a la detecció de Covid en aigües residuals, que ja s’ha incorporat a altres ciutats espanyoles, ha permés a l’empresa Global Omnium quintuplicar els seus treballadors i passar de dos a quinze persones, en un laboratori en el qual es treballa, per torns, les 24 hores del dia en una contínua adaptació al canvi.

A través de les aigües residuals es pot descobrir si en un edifici hi ha algun contagiat per Covid encara que siga asimptomàtic, la qual cosa permet, a partir d’ací, fer unes proves *PCR més detallades que permeten delimitar i arribar al contagiat abans que aquesta persona puga originar un brot.

Això explica la importància del monitoratge de les aigües residuals i  s’han de fer revisions periòdiques i contínues per a les quals es filtren més d’un milió de paràmetres.

Les canonades són “les artèries de la ciutat”, ja que amb una anàlisi a les mateixes es pot descobrir l’estat de les persones.

Aquest projecte va començar fa tres anys, en una suma d’I+D+i al costat del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i, en particular, amb Gloria Sánchez, per a detectar virus com l’Hepatitis A o la gastroenteritis, “quan el Covid encara no formava part de les nostres vides”.

Evolució

A partir de març, tot va canviar i en tot just dues setmanes, amb tota la instrumentalització necessària per part de l’empresa, s’adquireixen cinc centrífugues de laboratori i més PCR quantitatives, per a adaptar així l’anterior projecte també a la Covid, encara que no han deixat de buscar altres virus.

Fins al 3 de maig de 2020 no es va poder començar aquesta nova actuació, per a la qual es van quintuplicar els equips preexistents.

En tot just un any, hem superat les 40.000 mostres analitzades i ja han sigut homologades per Sanitat per a realitzar mostres clíniques, que realitzen generalment a grups bambolla, per a així amb una sola mostra, confirmar si aqueix grup té algun cas positiu per coronavirus i a partir d’ací realitzar més test.

Nous Ceps

L’aparició de nous ceps és contínua i és estressant el ritme al qual es treballa, no sols pel volum de treball, sinó per l’adaptació a noves variants, el marge d’error és molt xicotet.

En Global Omnium tenim les eines suficients per a detectar la variant anglesa, i destaca que “en breu” també podran identificar la brasilera i la sud-africana.

Abrir chat
1
Habla con nosotros
GOlab PCR (Individuales y Grupos)
Hola 👋
¿En que podemos ayudarte?
Nuestro horario es de lunes a jueves de 08:00h a 18:00h y los viernes de 08:00 a 14:30